Sora Mo Taberu Hazu

Sunday, May 5, 2013

Ada apa pada nama =)

Orang kata "Don't judge a book by its cover".

Dan itu lah tabiat yg di buat oleh manusia,menilai sesuatu dari luaran.
Kalau di lihat dari perspektif kata2 di atas,ade org menilai dari title sesebuah buku tu.kalau sedap title dia,maka tinggi lah harapan si pembeli terhadap buku yg di pegang.Kalau title tu x sedap maka tinggi la harapan buku tu akan di letak semula.So cover atau title,2-2 pun menunjukkan tabiat semulajadi manusia yg xde la ak nk kate tak bagus,sebab naluri manusia kan,tapi tak elok kalau kita tak tau macam mana nak tangani.

Kalau lihat dari perspektif manusia,ada satu tabiat yang mana seseorang itu suka menilai orang lain dengan hanya dengan nama.Kalau indah namanya,indah la seseorang individu pada pandangan dia,kalau buruk,pelik namanya,macam tu la juga pandangan individu pada org yg di nilai.

Kasihan pada pemilik2 nama yg pelik2 ni,sebab mereka tak dinilai di atas apa yg sepatutnya mereka mmiliki.

Kadang2 ade org rasa x gembira memiliki nama yg indah,sebab apa?
Sebab wujudnya individu yg suka menilai manusia atas nama ni.
Nama bagus sepatutnya kena jadi bagus,harapan tinggi diletakkan.Tapi dengan tekanan yang tinggi juga keatas si pemilik nama.

Maaf kalau ada yang terasa.Memang sifat aku untuk observe dan test manusia yang ada disekeliling aku.Dengan itu aku ok jika ada yg mahu menilai aku dan letak apa2 saja value yg mereka rasa bertepatan dengan penilaian mereka.

Ingat,nama apapun anda,seburuk atau sebaik mana pun manusia menilai anda,hanya tuhan saja yang tahu hati anda macam mana.

Jadi sebelum kita menilai nama org lain serta diri mereka.Kita nilailah nama kita dan diri kita sendiri,sama tak nilai diri kita dengan nama yg kita tanggung ni.kalau tak..faham2 lah =)

p/s:mari beringat,sama2 elakkan diri dr jd manusia mcm ni.kenal dan fahami dulu baru kita nilai.Sekurang-kurangnya kita bertindak adil pada mereka.

friendly reminder:Do not try to charm or manipulate a Scorpio.They can smell bullshit a mile away.


No comments:

Post a Comment